• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   ARBOSS - Vrijdag 8 Juli 2022

   Hoe kies je de juiste werkschoenen?

   Bij het kiezen van de juiste werkschoenen zijn er een aantal dingen die je in de gaten moet houden. Niet alleen de veiligheid is van belang, maar ook het design en comfort zijn belangrijke criteria. Het materiaal of de pasvorm spelen hierbij een grote rol.

    

   Voor gegarandeerde veiligheid hebben we in Europa een zogeheten CE-markering, die laat zien dat producten gemaakt zijn volgens de Europese richtlijnen. En voor werkschoenen hebben we ook nog eens de ISO 20345:2011 normering die de mate van bescherming vastlegt voor de verschillende schoenen.

    

   Hoe kies je de juiste werkschoen? Juiste werkschoenen kiezen doe je zo

    

   Waarom draag je werkschoenen eigenlijk?

   Een groot percentage van ongelukken op de werkvloer zijn verwondingen aan de voeten. Daarom is het in veel werkomgevingen verplicht werkschoenen te dragen. Veiligheidsschoenen moeten altijd door werkgever betaald, onderhouden en vervangen worden als ze vereist zijn op de werkvloer.  Werkschoenen zijn speciaal ontworpen om je voeten te beschermen en ESD schoenen beschermen daarnaast ook gevoelige elektronische apparaten tegen statische vonkoverslag.

    

   Hoe kies je de juiste werkschoen?

   Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het kiezen van werkschoenen is de hoeveelheid bescherming die je nodig hebt. Daarnaast spelen ook comfort en design een rol. Alle veiligheidsschoenen die aan de eisen voldoen zijn voorzien van een veiligheidsneus die bestand is tegen een impact van 200 joules en hebben een antislip zool. Maar daarnaast hebben de verschillende werkschoenen nog extra opties.

    

   De meest voorkomende extra veiligheidsopties zijn:

   • Antiperforatie
   • Antislijtage
   • Antislip
   • Antistatisch
   • Brandvertragend

    

   Wanneer je hebt vastgesteld welke vorm(en) van bescherming je schoenen nodig hebben is het tijd om te kijken naar het comfort van de schoenen. Kan je bijvoorbeeld  lage werkschoenen dragen? Of heb je hoge werkschoenen nodig voor extra enkel support?

    

   Daarna kan je besluiten welk materiaal het fijnst is. Leer of stof, of een polymeer die voor extra waterdichtheid zorgt. Het materiaal bepaald voor een groot deel ook het gewicht van de werkschoenen. En hoe lichter de schoen hoe fijner het is om op te lopen. Ditzelfde geldt voor het materiaal van de veiligheidsneus, staal is een stuk zwaarder dan composiet.

    

   Wat zijn de verschillende veiligheidsnormen?

   Veiligheidsschoenen moeten aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen:

    

   • 200 joule impact bestendige neus
   • Antislip zolen voor gladde en vettige vloeren
   • Een gesloten hak

    

   De EN ISO 20345 norm wordt dan nog verder verdeeld in verschillende categorieën die corresponderen met letters:

    

   • A: antistatische werkschoenen
   • Fo: Hydrocarbon resistente zolen
   • E: Hiel en zool schok absorptie
   • P: antiperforatie zolen (zoolplaatbescherming)
   • Wru: Bovenste gedeelte van de werkschoen is waterbestendig
   • Wr: Waterbestendige schoenen

    

   Dat ziet eruit als volgt:

    

   EN ISO 20345 NORM

   A

   Fo

   E

   P

   Wru

   Wr

   SB

    

    

    

    

    

    

   SBP

    

    

    

   X

    

    

   S1

   X

   X

   X

    

    

    

   S1P

   X

   X

   X

   X

    

    

   S2

   X

   X

   X

    

   X

    

   S3

   X

   X

   X

   X

   X

    

   S4 (S2+polymeer)

   X

   X

   X

    

   X

   X

   S5

   (S3+polymeer)

   X

   X

   X

   X

   X

   X

    

   Welke soort werkschoenen zijn geschikt voor welke werkomgeving?

   Werkschoenen moeten worden gedragen in elke industrie waar er het risico bestaat op verwondingen aan je voeten. Afhankelijk van je werkomgeving zijn er verschillende werkschoenen geschikt:

    

   • Voor werk in constructie of in de bouw zijn S3 werkschoenen het meest geschikt, of werklaarzen als er kans is op overstroming van de werkvloer.
   • In de logistiek zijn werkschoenen S1 of werkschoenen S1P vaak genoeg, omdat dit werk vaak binnen in een droge omgeving wordt uitgevoerd.
   • In de voedingsmiddelenindustrie is het aangeraden om werkschoenen S2 te dragen om te beschermen tegen vloeistoffen.

    

   Werkschoenen kopen?

   Nu je weet welke werkschoenen het meest geschikt zijn voor jouw werkomgeving wil je ze natuurlijk meteen bestellen. Dit doe je gemakkelijk en snel op onze website. Al onze veiligheidsschoenen zijn gecertificeerd volgens de EN 20345 Normering. Daardoor ben je gegarandeerd dat je schoenen aanschaft die aan de hoogste veiligheidseisen voldoen. Wij hebben veiligheidsschoenen beschikbaar vanaf maat 34 tot en met maat 50, in zowel hoge als lage uitvoeringen. Je kunt bij ons 24/7 jouw bestelling plaatsen en wij zorgen ervoor dat je deze zo snel mogelijk ontvangt. Wil je liever eerst je werkschoenen passen? Dat kan in onze fysieke werkschoenenwinkel in Wijchen.

    

   Klik hier voor ons werkschoenenblog overzicht

   Alles wat je moet weten over werkschoenen!

   Recente artikelen

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »